Veszélyhelyzet utáni gazdasági jogszabályok listája és magyarázata

A VESZÉLYHELYZETI JOGALKOTÁS JOGSZABÁLYAI ÉS MAGYARÁZATUK

 • Változásértesítő

  Írja be a régi Pp. azon szakaszának számát, amit "tükrözni" szeretne: (pl. 7)

  Rendelkezés helye az új Pp-ben:

   Ez a rendelkezés az új Pp. egyik szakaszában sem szerepel.

   A régi Pp-ben nem szerepel ilyen számú szakasz.

  26/2021. (I. 29.) Korm. rendelet - a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről

  A korábbi veszélyhelyzet megszüntetésével újabb hosszabbítás a korlátozó intézkedésekben

  A Kormány rendeletével, február 8-ai hatállyal megszüntette a korábban, 2020. november 4-ei hatállyal életbe lépett veszélyhelyzetet. Ezzel párhuzamosan, másik rendeletében ugyanakkor határozatlan időre 2021. február 8. nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt korábban kihirdetett veszélyhelyzet idejét.
  A Kormány az Alaptörvény 54. cikk (3) bekezdésében meghatározott hatáskörében, figyelemmel az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott hatáskörére, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
  nyomtatást
  1. §
  A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdése alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzetet megszünteti.
  • Magyarázat

  A Kormány - határozatlan időre - meghosszabbította 2021. február 8. nappal a Magyarország egész területére, koronavírus-járvány miatt korábban kihirdetett veszélyhelyzet idejét és a veszélyhelyzet alapján meghozott korlátózó intézkedéseket tartalmazó jogszabályok hatályát.

  A 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet hatályát az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvénnyel 2021. február 8-ig hosszabbította meg. A határidő lejártával a Kormány a 26/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel hatályon kívül helyezte a veszélyhelyzetet kihirdető 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletet, és a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel ismételten veszélyhelyzetet hirdetett ki 2021. február 8-tól.

  Az Alaptörvénynek megfelelően a veszélyhelyzetet kihirdető rendelet tizenöt napig marad hatályban, azonban a Kormány ismét kérni fogja az Országgyűlés felhatalmazását a rendelet hatályának 90 nappal történő meghosszabbításához. A veszélyhelyzet során kiadott önkormányzati rendeletekben és határozatokban így 2021. február 8-tól a polgármestert az aktus kiadására feljogosító jogszabályként a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletre kell hivatkozni!


  Mivel a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet során kiadott egyes kormányrendeletek a veszélyhelyzet megszűnésével egyidejűleg hatályukat vesztik, a veszélyhelyzetet újból kihirdető 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet rendelkezik e kormányrendeletek újbóli hatálybalépéséről és alkalmazhatóságáról. E rendeletek tartalmát a kormányrendelet nem érinti, ugyanakkor a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzeten a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzetet is érteni kell.
   

  2. §
  Ez a rendelet 2021. február 8-án lép hatályba.
  3. §
  Hatályát veszti a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet.
  Kérdés beküldése a jogszakasszal kapcsolatban
  A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
  FELIRATKOZÁS VÁLTOZÁSKÖVETÉSRE

   


  A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.