Veszélyhelyzet utáni gazdasági jogszabályok listája és magyarázata

A VESZÉLYHELYZETI JOGALKOTÁS JOGSZABÁLYAI ÉS MAGYARÁZATUK

 • Változásértesítő

  Írja be a régi Pp. azon szakaszának számát, amit "tükrözni" szeretne: (pl. 7)

  Rendelkezés helye az új Pp-ben:

   Ez a rendelkezés az új Pp. egyik szakaszában sem szerepel.

   A régi Pp-ben nem szerepel ilyen számú szakasz.

  1/2021. (IV. 6.) BM határozat - A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásnak első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet 2. alcíme, 3. alcíme, 13. §-a és 14. §-a hatálybalépéséről

  Újranyitás április 7-étől

  Április 6-án teljesült a járvány utáni újranyitás első feltétele, a kettőmillió-ötszázezredik COVID-vakcina beadása. Ezzel lehetővé vált a szigorított védelmi intézkedések részleges feloldása.
  nyomtatást
  A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 11. §-a alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 40. § (1) bekezdés 4. pontja szerinti feladatkörömben és a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet 11. § (4) bekezdése szerinti jogkörömben eljárva a következő határozatot hozom:
  Megállapítom, hogy a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. április 6. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 11. § (2) bekezdése alapján az R. 2. alcíme, 3. alcíme, 13. §-a és 14. §-a hatálybalépésének naptári napja 2021. április 7-e, azaz kétezerhuszonegy április hetedik napja.
  • Magyarázat

  A Magyar Közlöny 58. számában, április 6-án jelent meg az a joganyag, amely lehetővé teszi az újranyitás első lépésének hatályba lépését április 7-étől [1/2021. (IV. 6.) BM határozat - A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásnak első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet 2. alcíme, 3. alcíme, 13. §-a és 14. §-a hatálybalépéséről].

  A feloldás első fokozatának szabályait a 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet állapítja meg. A feloldás első fokozatára vonatkozó szabályok a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon léptek hatályba. 

  A kijárási tilalom szűkítése

  A vonatkozó kormányrendelet alapján a kijárási tilalom időszaka 20:00 óra helyett 22:00 órakor kezdődik és 5:00 óráig tart majd – a kettőmillió-ötszázezredik oltás beadásának napját követő naptól. 

  Üzletek, éttermek nyitva tartása

  A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani, az e célra szolgáló helyiségben vagy helyszínen megengedett a szolgáltatás nyújtása és a szolgáltatás igénybe vétele. Az üzletek 5:00 óra és 21:30 óra között tarthatnak nyitva. 

  A védelmi intézkedések feloldása első ütemének hatályba lépésével bevezetésre kerülő szigorítás, hogy a tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben csak egy vásárló, a tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében pedig legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. E korlátozás nem vonatkozik a 14. életévét be nem töltött kiskorúra valamint a 65. életévét betöltött személy és a fogyatékossággal élő személy segítőjére. 
  Az üzemeltetőnek arról is gondoskodnia kell, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – folyamatosan tartsanak egymástól 1,5 méteres távolságot. A vásárlók számára a biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét, és gondoskodni kell az üzlet vásárlóterében a felületek valamint a bevásárláshoz használt eszközök folyamatos fertőtlenítéséről is. 

  Az éttermek továbbra sem nyithatnak ki, a vendéglátó üzletben ezután is az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig lesz megengedett a tartózkodás. Egyéb korlátozás a vendéglátó üzleteket nem érinti, a rendelet alkalmazásában a vendéglátó üzlet ugyanis nem minősül üzletnek. 

  A szállodák egyelőre ugyancsak zárva maradnak. 

  A korlátozások további feloldása a 3 millió, majd 3 és fél millió oltóanyag beadásától válhat lehetővé.

  Kérdés beküldése a jogszakasszal kapcsolatban
  A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
  FELIRATKOZÁS VÁLTOZÁSKÖVETÉSRE

   


  A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.